När världen skapades fanns ingen sådan sak som kultur. Människor tillkallade varandra som “människor”. Alla delade samma samhälle, livsstil och civilisation som en del av en och samma ras “människan”. Men när världen gick framåt insåg man skillnaderna mellan bland varandra som sedan delade samhället i olka kast, trosbekännelse, civilisationer och kulturer.

Idag bor vi i en värld där mer än 6,5 miljarder människor hör till olika kulturer och etniska grupper som är intressant att veta. Pakistan i sig själv har 4 provinser och bland de 4 finns det många distinkta kulturer som Punjabis, Potwaris, K ashmiris, Sindhis, Muhajirs, Makrani, Baloch, Embr Hazaras, Pashtuns etc.

Den roligaste delen i det senaste förflutna var att om du ser en person i en folkmassa kan du genast känna igen sin etiniska identitet, hur? på grund av klädsen. Men tyvärr har vi idag förlorat vår kulturella identitet, eftersom de flesta av oss känner skam över att bära våra treditionella kläder och prata om vår egna kulturer.

Låt oss få en överblick över de kulturella kläderna i Pakistan och hur fantastiskt det kan få oss att sticka ut i en folkmassa.

Vi börjar med Pashtun-kulturendär vi har Afghani Pakol (keps), khet partug (en lös tunika och en shlawar) Peshawari Chappal (skor) och väst för män medan kvinnorna bär både volang klänningar eller Shalwar Kameez. Om man någonsin besöker en av Khyber Pakhtunkwa städerna kommer de att märka slöjor som klädkoden för kvinnor också, som inte praktisera numera.

Punjabi män bär lösa Ajrak-toppar med turbaner och shalwars medan kvinnorna bär broderade knälånga tunikor och Patiala shalwars (vilket också var modernt senaste). Punjab kulturen är mest
inspirerad av den indisk kulturen på grund av gränsernas integritet.

Sindhi män kan ses med enkla Shalwar Kameez, Kurta Pajama, Sindhi Topi eller Tunika med Dhoti, medan kvinnor oftast bär saris, Shalwar Kameez eller Lehnga Cholis med många smycken.

Balochi-versionen av shalwar kameez för män har en väldigt pösig shalwar medan för kvinnor, är kameez väldigt lång och pösig och de bär också huvudsjal.

Nu vet jag vad du tänker “vem vandrar runt i en dhoti eller lehngas eller baggy kläder” och i viss utsträckning tänker du logiskt men föreställ dig om folk börjar bära sina kulturkläder hur fantastiskt skulle det känna att de känns igen av sin hemstad i en folkmassa.

Även idag, om du går till landsbygden kan du fortfarande se kulturen bevarad som den är genom bland annat klädseln.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.