Den 2 mars arrangerade PICS ett fantastiskt Pakistansk Mock bröllop i Stockholm. Detta var den tredje serien av projektet Salam Pakistan som följs traditionells varje år sedan starten 2016. Varje år är det en ny tema och denna gång blev det Pakistansk Mock Bröllop.

Arrangemanget visade det bästa av den Pakistanska kulturen genom musik, dans och vackra traditionella kläder samt accessoarer och mat. En otrolig lockande lokal fylldes av 200 bröllopsgäster, som dansade till pakistansk musik,  fick henna och åt traditionell mat.

Lokalen sponsrad av Tijarat AB | Lilla Karachi | Fly2Pakistan
Bordsdukning & porslin av Sultani Catering & Event | Ljus, ljud & Dj av Kapasi Event
| Fotografi: Naveed Abbas Memom från Ilma Production

Engagerade sponsorer och utsällare stod vid en annan del av lokalen, där brudar sminkades på plats, festkläder och accessoarer fanns också till försäljning. Oemotståndliga bakverk och chat pati chat serverades till gästerna.

Brudkläder och accessoarer sponsrad av Darakhshan Fashion House
Blomstervägg till scenen sponsrad av Forever Factory
Brudsmink sponsrad av Malaika Popi Makeup

PICS sekreterare Nazneen Ansari berättar att Pakistansk bröllop är definitivt det mest roligaste händelserna och firandet att delta i. Alla klär sig i sina bländande outfit, och stora familjer samlas ihop för det organiserade kaoset som kommer med bröllopsplanering.

Bröllopet består av en serie festliga evenemang, så snart bröllopsäsongen närmar sig, börjar förberedelser runt om för blivande brudar och brudgummar. Ett Paksitanskt bröllop pågår under flera dagar, för att göra det så kort och enkelt som möjligt har vi valt att visa de 3 viktigaste ceremonierna idag.

PICS President Shahzad Ansari berättar att ‘Bröllop är en av de centrala bitarna av pakistanska kulturen. Alla borde få möjighet att delta och uppleva det Pakistanska bröllopet minst en gång i livet.  Vilket vi stolt kan säga att PICS team och våra partners har lyckas göra idag.’

Innan bruden och brudgummen kom in spelades musik, medan gästerna hittade sina bord minglade och tog bilder av det traditionellt inredda scenen som hängde i bakgrunden och ceremoniella stolar för brudparet.

Mehndi scen dekoration & accessorer sponsrad av Ilma Production
Ljusbricka sponsrad av Marias Henna Art

Dagens värdar var Ghazzal Mehdi och Melody Farsin som är kända för sitt unika sätt att involvera publiken, vars kommentar gjorde att publiken behöll sin spänning genom hela underhållningen.

Melody & Ghazzal

Dagens program började med hennaceremoni. Brudgummen Jakob Forslin kommer in tillsammans med sina vänner som dansade vilt till den traditionella dhol musiken medans publiken välkomnar de med ett jubel.

Brudgummen Jakob Forslin kommer in tillsammans med sina vänner
Jakob Forslin – Artister sponsrad av Elias Agency

Bruden Helena Rönngren kom kort efter brudgummen, som leds in av fyra tjejer som höll en sjal över henne och andra tjejer som höll i en stor mehndi bricka.

Helena Rönngren – Artister sponsrad av Elias Agency

När paret hade satt sig på scenen fortsatte publikens entuasism och folk började ta bilder på paret. Kvinnorna inleder henna ceremoning samtidigt som dholki spelas av frivilliga deltagande från publiken. Dholki är en trummliknande instrument som kvinnorna spelar, man sjunger samtidig och klappar till musiken och där brudgummens och brudens sida  retar varandra genom sångerna.

Dholki

Under tiden kom den efterlängtade ungli pakrai rasam. Ungli pakrai kan tolkas som hålla fingret tradition. Där kom brudens systrar och höll brudgummens finger, tanken är att få så mycket pengar som möjligt till brudens vänner. Det mest roliga i detta är att brudgummen tillsammans med sina vänner tjafsar och försöker pruta ner priset så mycket som möjligt.

Ungli Pakrai

Utan dansuppträdande är mehndiceremonin ofullständig. Vanligtvis är det familjen och vänner som uppträder under bröllopet men här hade det hyrts in en dansgrupp som uppträdde till pakistansk musik.

Dräkter, kreografi och dansuppträdanden sponsrad av Maria Bhardwaj från Nritya Darpan

Ett otroligt arbete hade lagts ner av PICS team för olika scen och dekoration, samarbetet inför olika segment var fantastiskt. Efter henna ceremonin togs denna set-up av och hela ändrades till vigselmiljö.

Efter miljöbytet var det dags för bröllopsdagen. Bruden Sara Strömberg bar en traditionell röd klänning och brudgummen Zeke Kucukyildiz bar en beige sherwani som kompletterade brudens outfit. När paret hade kommit in så jublade gästerna och dansade till musiken, vilken energi publiken fick när de såg det nya paret.

Blomstervägg sponsrad av Forever Factory, Blombukett & Brudgumskläder från Ilma Production, Brudens kläder och accessoarer från DFH

Värdarna Ghazzal och Melody berättade att PICS är en religiös och politisk obunden förening. Eftersom det finns olika religioner i Pakistan och denna ceremoni sker enligt religiös tradition, har PICS därför med all respekt valt att skippa denna del. Dessutom är det en traditionell rik kultur med flera olika inslag som inte gick att visa under den korta tiden.

Efter en utsökt förrätt kom den viktigaste händelsen “Rukhsati”, vilket betyder avsked eller ge bort. Det är här när saker blir super emotionella. Alla gråter för att de vet att bröllopsmottagningen är officiellt klart och bruden kommer att gå till sitt nya hem.

Artister sponsrad av Elias Agency

Ok, så nu är bröllopsmottagningen över och du skulle tro att bröllopet har slutat, NEJ!  Tid för Walima.

Nu började en lugn musik spelas och brudgummen Risto Arcilander klädd i kostym och bruden Susanna Avetisyan klädd i en rosa långklänning inträder i lokalen.

Risto Arcilander & Susanna Avetisyan – Artister sponsrad av Elias Agency

Denna ceremoni är formell och paret har mer stilig outfit som kostym och klänning. Denna inbjudan kommer från brudgummens familj och det är de som är värd. Det blir en formell middag tårtceremoni och pardans.

Efter tårtceremonin blev det pardans och många av gästerna kunde inte låta blir att hänga med i svängarna, sedan var det dags för den Pakistanska traditionella utsökta maten. Oj, vilken meny det var uppsatt för gästerna.

Dräkter, kreografi och dansuppträdanden sponsrad av Maria Bhardwaj från Nritya Darpan
Catering av Sultani Catering & Event

Det var något man inte ville missa, jag tror inte någon gick missnöjd därifrån den kvällen eftersom det var ett stort utbud av rätter.

Tre olika slags risrätter, kyckling sizlar, kyckling korma, grönsaker, lax tillsammans med raita, chutney och naan bröd avslutade kvällen helt perfekt.

Jag vill avsluta med att nämna frågan varför PICS hade ett Pakistanskt Mock bröllop? För att ge en positiv bild av den Pakistanska kulturen och traditionen.

Att bjuda in icke Sydasiater till ett sådant evenemang och visa de den kulturrika och goda sidan av Pakistan. Och genom att involvera publiken i de olika traditionerna hoppas man att folk fick en annan bild av Pakistan och dess människor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.