Inget land i hela världen smycker och pryder sina fordon med så mycket kärlek och omsorg som i 🇵🇰 Pakistan. Pakistansk Truck Art är det som har gett Pakistan en helt annan syn runtom hela 🌎världen.

Truck Art är den  konst som har visat den artisiska sidan av Pakistan i hela världen. Denna konst är flera hundra år gammal, när man istället för bilar prydde sina hästvagnar, kamlevagnar eller släden. Med tiden kom lastbilen och man började måla dom, ägarna till desssa lastbilar yttrycker ofta sina känslor i konsten. Lastbilarna dekoreras med dikter, ordspråk, bilder av favorit skådespelare, poeter, idrottsmän, soldater och legender, det ser ut som att lastbilen inte bara är ett fordon utan ett rullande konstgallleri. Som sedan körs runt hela landet och speglar dens historia helt gratis till åskådarna.

År 2016 när PICS (Pakistan information and culutral society) startade hade vi bestämt oss för att presentera Truck Art i Sverige. När vi då organiserade vårt årliga program Salam Pakistan på Kungsträdgården så var ett av temat TruckArt, som blev väldigt omtyckt av åskådarna. De dekorationer och prydnadssaker vi har presenterat på plats var köpta från Pakistan av  PhoolPatti organisationen som har tagit denna konst ett steg längre än bara lastbils målning.  De målar inte bara lastbilar och bilar utan numera kan man köpa möbler och andra saker målade i denna konst.

PICS startade en Class 1 Member volentär grupp 2018  som leddes av Ashar Mohammad och hans team, som tar  kontakt med kommun och andra organisationer för att introducera denna i konst.

Just nu är PhoolPatti team ute på turne inom hela Europa.  De börjar sin resa i Frankrike, Spanien och Tyskland. Där de håller workshop i universiteter och konsthallar och som symbol målar en vägg i detta land.

Som varje år kommer denna PhoolPatti team till Europa och vi kunde inte missa denna tillfälle att bjuda de till Sverige. Ett av PICS största uppnådda mål är att vi har lyckats övertyga entreprenören Tariq Abedin att utföra denna truckart målning på en foodtruck som kommer att målas av  denna PhoolPatti team under dessa 5 dgr då de är i Stockholm.

Under denna tid har PICS även anordnat en workshop den  1juni på  Bergengatan 15 i Kista mellan kl.17-19.00. Där kommer de kända artisterna Ali Salman Anchan, Haider Ali och Mumtaz Ahmed att berätta lite historia bakom truckart och  lära ut truck art målning.

Många spännande aktiviteter har planerats för att dra nytta av den kreativa teamet som kommer till Sverige.  Om du också vill vara en del av denna underbara upplevelsen. Kontakta oss på info@picss.se

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.