Anders Hansens bok ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna” är en storsäljare som fått goda recensioner. Jag träffade honom 2018 i ett bibliotek i Stockholm för att ta hans autograf och också för att ställa några frågor för min youtube-kanal som innehåller hälso kännande videor eftersom jag också är hälsocoach. Jag hade en riktigt bra mötes upplevelse med honom, han var trevlig med vänlig personlighet, han svarade på alla mina frågor och gav mig sitt nummer också.

Anders Hansen är psykiatriker och utbildad civilekonom. Han arbetar som överläkare men skriver också böcker och sitter i olika bolagsstyrelser inom hälsosektorn. Han har även podden ”Psykiatrikerna” tillsammans med kollegan Simon Kyaga, där de intervjuar ledande psykiatriforskare över hela världen.

Fysisk aktivitet har en enorm potential att förbättra vårt välbefinnande. Även en kort 10 minuters snabb promenad ökar vår mentala vakenhet, energi och positiva humör.Deltagande i regelbunden fysisk aktivitet kan öka vår självkänsla och kan minska stress och ångest. Det spelar också en roll för att förhindra utvecklingen av psykiska problem och för att förbättra livskvaliteten för människor som har psykiska problem

Men det finns anledning att förbättra träningens betydelse ytterligare, åtminstone om man ska tro den här boken.

Ett Träna är bättre än appar

Jag har tidigare pratat om rörelse och mental hälsa i mina youtube-videor, jag har också skrivit lite om det i mina bloggar men jag måste säga när jag läste den här boken blev jag mycket förvånad över att många forskare stöder detta  faktum att motion har många positiva effekter på hjärnans hälsa. och det är vad Anders hansen fokuserar på i den här boken för att skapa medvetenhet hos människor så att de också inser det.

Boken börjar med kapitel som handlar om detta faktum att den mänskliga hjärnan faktiskt är föränderlig, vilket är ett viktigt kapitel att inse och tänka på om vi ska förstå resten av boken.

Tidigare trodde vi att vi var födda med alla hjärnceller vi någonsin kommer att ha.Men forskare säger nu att människor fortsätter att skapa nya hjärnceller under hela deras liv åtminstone tills 97 års ålder, enligt en studie om mänskliga hjärnor. Den I själva verket är hjärnan anpassningsbar och dynamisk. Det kan kompensera för allvarlig hjärnskada och sjukdom. Det visar sig också, inte helt oväntat, att det bästa sättet att hålla hjärnan frisk är att träna. Sudoku, korsord, dataspel och kognitiva appar kan kasta sig i väggen, säger Ander Hansen, att träna är mycket bättre än någonting annat för hjärnans hälsa.

Enkelt men mycket viktigt

Resten av boken handlar om hur rörelse påverkar hjärnan på olika sätt och hur du optimerar din träning för hjärnan skallen. Med träning kan du hantera stress bättre, fokusera, bli av med depression (till viss del är Hansen tack och lov klar med), få  ett bättre minne, bli mer kreativ och åldras långsammare.

Det är en misstänkt bra affär som lovas för dem som kan tänka sig att träna i 20-30 minuter ett par gånger i veckan. En mindre seriös författare kunde ha ignorerat det finstilta i den här affären, men även om Hansen ibland förenklar mycket och medvetet gör meddelandet skarpare, tror jag att han håller sig inom de vetenskapliga råvarorna. Han är noga med att påpeka saker som att det ofta behöver en viss typ av träning (särskilt konditionsträning) och långvarig, och att du till exempel inte bör ersätta antidepressiva läkemedel med träning för effekt mot ångest och depression, men att du ibland kan behöva både och, eller till och med bara mediciner.

Han problematiserar också vetenskapliga studier och orsaksförhållanden, men ibland får man som sagt intrycket att förhållandena är förenklade och att kritik eller invändningar mot vissa slutsatser har rationaliseras bort. Jag skulle inte ha föredragit att ha sett något sådant, men då hade boken varit mindre tillgänglig och kanske inte nått lika bra som den har gjort. Målen helgar således medlen.

Budskap som förtjänar uppmärksamhet

Förutom det väl renodlade budskapet finns det små logiska frågetecken som borde ha rätats ut. Till exempel i slutet av boken, där han för argumentet att människor har minskat sin rörelse när man gått från jägare och samlare, till mer stationära jordbrukare, och slutligen till urbaniserade, digitala och ännu mer stillasittande. Vi rör oss bara mindre och mindre enligt Hansen.

Han jämför sedan det sista existerande jägare och samlar-folket i världen, Hadza-folket i Tanzania, med Amish-folket i USA som lever ungefär som människor gjorde under jordbrukseran, och dagens européer och amerikaner. Hadza-folket tar 11-14 000 steg om dagen, Amish-folket 18 000 steg och urbaniserade människor tar 6-7000 steg. Kanske missar jag något här, men om analogin skulle funka borde väl Amish-folket inte motionera mest, eller?

Det finns ett par andra liknande exempel, men det är inte så viktigt och förstör inte läsupplevelsen jättemycket. För det här är verkligen en väldigt bra bok med ett budskap som förtjänar större uppmärksamhet. Hansen skriver bra och engagerat, han tillåter sig någon gång ibland att bli personlig men vill mest av allt understryka de vetenskapliga evidensen för tesen han torgför.

Jag rekommenderar den här boken varmt till alla som vill få vetenskapliga bevis för att de borde genomföra den där löprundan som aldrig blir av. Läs!

Betyg: 4,5 av 5
Förlag: Fitnessförlaget
Språk: Svenska
Antal sidor: 253
Utgivningsdatum: 2016-07

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.